Ciasto idealne! Mięciutkie, lekko wilgotne, bardzo aromatyczne! Polecam bardzo mocno :)

Składniki:

- 300g mąki pszennej

- 4 jajka

- 250g cukru pudru (dałam 180g zwykłego)

- 185ml oleju słonecznikowego

- 3/4 łyżeczki soli

- 2 łyżeczki cynamonu

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody

- 400g startej marchwi

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem. Dalej miksując dodać olej. Resztę składników z wyjątkiem marchwi przesiać i dodać do jajek. Na końcu dodać startą marchew. Wymieszać.

Ciasto przelać do torotwnicy o wymiarach 24cm lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec w piakarniku nagrzanym do temperatury 180oC około godzinę. Najlepiej sprawdzić patyczkiem przed wyłączeniem piekarnika czy ciasto jest już upieczone.

Smacznego :)